1921 – 1939

Het gezin waarin Jan Hubert Eggen in 1921 in Vliek bij Ulestraten wordt geboren is van een grote eenvoud: gelovige, hard werkende mensen met een zeer bescheiden maatschappelijke status. Zijn vader is keuterboer en later mijnwerker, zijn moeder bestiert het huishouden en overziet de kleine boerenbedoening. 

Waarom Jan Hubert al in zijn jeugd Gène is genoemd weet niemand. Later wordt die naam nog wat aangedikt door er Eugène van te maken, maar dat gebeurt door derden, met name in onderwijssituaties. 

Gène, die de vierde van zes kinderen is, gaat na de lagere school naar de Ambachtschool om daar opgeleid te worden tot huisschilder. Als hij die opleiding heeft afgerond gaat hij werken bij een gevestigde huisschilder in Elsloo, die het serieuze ventje alle ruimte geeft om zich verder te ontwikkelen. Als bijvoorbeeld blijkt dat hij uiterst secuur letters op etalageruiten kan schilderen mag hij een PBNA-cursus lettertekenen gaan doen. Onderdeel daarvan is vrij tekenen dat hem zo goed afgaat dat hij het advies krijgt naar de avondopleiding van de Maastrichtse Kunstnijverheidschool te gaan. Daar krijgt hij zijn diploma in ?????. Inmiddels is zijn talent niet onopgemerkt gebleven zodat hij door zijn docenten op het spoor van de Rijksacademie in Amsterdam wordt gezet. Daar wordt hij, na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, aangenomen. Het zullen de jaren worden waarin hij wordt gevormd voor het leven, als mens en als kunstenaar. 

Documenten

Hierna volgt een selectie uit foto’s, teksten, krantenberichten, recensies, uitnodigingen en affiches van exposities om het leven en werk te illustreren.